Manieren om social media veilig te houden


Woensdag 13 december 2023

Manieren om je social media accounts veilig te houden

Met de juiste maatregelen wordt de kans bijna nihil dat je social-media-accounts worden gecompromitteerd:

1. Wachtwoorden

Zorg dat je overal sterke en unieke wachtwoorden gebruikt. Verander de wachtwoorden bovendien periodiek, voor het geval ze worden buitgemaakt bij een hack. Met simpele wachtwoorden maak je het hackers wel heel makkelijk. Een Nederlandse ethische hacker kreeg bijvoorbeeld ooit toegang tot het Twitter-account van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump door het wachtwoord ‘maga2020!’ (make America great again) uit te proberen.

Met een wachtwoordmanager kun je snel en gemakkelijk sterke wachtwoorden maken en veilig op een centrale plek bewaren.

2. Tweefactorauthenticatie

Tweefactorauthenticatie (2FA) is één van de effectiefste manieren om je accounts te beschermen. Bij 2FA breidt je de beveiliging uit met een extra code bovenop je wachtwoord. Die code wordt verstuurd via SMS of e-mail of gegenereerd in een app op je smartphone.

Zonder die tweede factor, kom je het account niet in. Oftewel: een hacker heeft niks aan alleen buitgemaakte gebruikersnamen en wachtwoorden.

Terugkijken webinar:
Zo weer jij je tegen hackers

Welke cyberdreigingen liggen op de loer en hoe gaan hackers precies te werk? Experts delen de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity.

3. Instellingen voor inloggen

Handig: zet notificaties voor inloggen aan, zodat je altijd weet wie er inlogt op je accounts en vanaf welke locatie. Zie je iets verdachts? Dan kun je daar meteen op reageren. Met bijvoorbeeld je Facebook- en LinkedIn is het vaak mogelijk om in te loggen op diensten van derde partijen. Bedenk of dit slim is. Immers: wordt je Facebook- of LinkedIn-account gecompromitteerd, dan kan de hacker ook op die andere applicaties inloggen.

4. Gebruik je boerenverstand

Vreemde contactverzoeken? Een aanbod dat te mooi is om waar te zijn? Een bijlage in een privébericht van iemand die je niet kent? Een link naar een site waar je een raar onderbuikgevoel van krijgt? Een verzoek om inloggegevens te delen? Gebruik je boerenverstand. Laat ze links liggen of wees extra goed op je hoede.

5. Zo min mogelijk mensen, zo min mogelijk rechten

Zorg dat zo min mogelijk mensen toegang hebben tot je social-media-accounts. Beheertools als Hootsuite en Buffer helpen je om de accounttoegang te centraliseren en de toegangsrechten te beheren: per medewerker stel je in welke rechten hij of zij heeft. Tip: geef medewerkers alleen de toegang en machtigingen die ze echt nodig hebben voor hun werk.

6. Verwijder accounts die je niet meer gebruikt

Toch dat Instagram-account maar bewaren omdat je er mogelijk ooit nog wat mee gaat doen? Beter van niet. Gebruik je een bepaald sociaal medium al een tijd niet meer, verwijder dan je account. Minder accounts betekent minder risico. Plus: als je nooit meer op het platform komt, is het ook lastiger om te detecteren dat je account is gecompromitteerd.

7. Creëer een mailadres speciaal voor social media

Wanneer je een e-mailadres creëert voor alleen de socials, dan blijft de schade beperkt tot social media wanneer dit e-mailadres wordt gecompromitteerd. Bovendien: als iedereen weet dat het mailadres alleen voor social media is, dan krijgt een phishing-mailtje van ‘de Belastingdienst’ of ‘de CEO’ sneller een rode vlag.

8. Algemene securitymaatregelen

Algemene securitymaatregelen zoals anti-virussoftware, netwerksegmentatie en een incidentresponsplan zorgen ervoor dat je cyberaanvallen via social media voorkomt dan wel zo snel mogelijk in de kiem smoort.

9. Security-awareness-training voor je medewerkers

Hebben je medewerkers een security-awareness-training gehad? Dan hebben ze kennis van cyberdreigingen zoals phishing en malware, kennen ze het belang van veilige wachtwoorden hanteren en nooit gevoelige gegevens delen. Daardoor minimaliseer je de kans op cyberaanvallen en -ongelukken op social media.

Is TikTok veilig?

TikTok is de laatste jaren steeds meer onder vuur komen te liggen en veel overheden hebben het hun medewerkers verboden om dit sociale medium te gebruiken. Er zijn vermoedens dat de Chinese overheid kan meekijken met wat gebruikers hier in Nederland allemaal doen. Door de enorme populariteit van de app in de westerse wereld zou het voor de Chinese overheid makkelijk kunnen zijn om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een grote hoeveelheid locatiegegevens, beeldmateriaal en biometrische gegevens.

Draag je privacy hoog in het vaandel en/of werk je met gevoelige informatie (denk aan patenten of intellectuele eigendommen)? Denk dan nog een keer goed na of je het gebruik van TikTok door medewerkers wilt toestaan.

Is jouw social media account gehackt of ben je op zoek naar meer tips om dit te voorkomen? 

Nieuwsoverzicht