Doe de check hoe veilig je werkt


Woensdag 04 oktober 2023

Werk jij digitaal veilig? Controleer het met de checklist

Om veilig online te ondernemen moet je tijd investeren in je cyberveiligheid. Maar waar begin je? Met deze checklist zie je wat je minimaal zou moeten doen om cybercriminelen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Hoeveel punten kun jij al afvinken? Bekijk de checklist hieronder of download de PDF en print de lijst uit.

Checklist

Print de checklist

1. Gebruik veilige wachtwoorden

Een simpel wachtwoord kunnen cybercriminelen makkelijk raden. En als je datzelfde wachtwoord ook nog eens voor verschillende accounts gebruikt, is de schade mogelijk nog groter wanneer criminelen je hacken. Kies daarom unieke, moeilijke wachtwoorden of gebruik een wachtwoordmanager.

2. Gebruik een veilige internetverbinding

Even werken in de trein of in een koffiezaakje. Het lijkt onschuldig, maar verbinden met onbekende openbare wifi-netwerken brengt mogelijk je bestanden in gevaar. Ben je vaak onderweg aan het werk? Gebruik dan een VPN-verbinding.

3. Wees alert op phishingmails en telefoontjes

Phishing is een van de meest voorkomende vormen van digitale oplichting. Met een valse e-mail, QR-code, sms, WhatsAppbericht of telefoontje proberen cybercriminelen je geld of gegevens te stelen. Blijf alert en dubbelcheck alles, ook als je haast hebt.

4. Voer software-updates zo snel mogelijk uit

Nu even niet, denk je misschien bij het zien van een melding voor een software-update. Voer deze toch altijd zo snel mogelijk uit. Met updates repareer je namelijk kwetsbaarheden in je software. Hackers weten precies waar die kwetsbaarheden zitten en maken daar gebruik van. Zo komen ze niet-geüpdatete apparaten makkelijk binnen.

5. Deel gevoelige gegevens versleuteld

Werk je met vertrouwelijke of gevoelige informatie? Let dan niet alleen goed op met wie je je bestanden deelt, maar ook hoe je dat doet. Kies ervoor je bestanden versleuteld te delen. Zo voorkom je dat ze op een onveilig e-mailplatform belanden en gestolen worden.

6. Pas waar mogelijk tweestapsverificatie toe

Met het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingsstap toe aan je accounts. Je hebt om in te loggen dan bijvoorbeeld een extra code nodig die je ontvangt op je telefoon. Hierdoor heeft een cyberdief niet genoeg aan alleen je wachtwoord om je account binnen te dringen.

7. Maak gebruik van antivirussoftware

Goede antivirussoftware herkent en verwijdert schadelijke bestanden. Zo kun je een cyberaanval voorkomen.

8. Maak back-ups en test deze

Een back-up is niet alleen handig als je computer er ineens mee ophoudt. Het is ook een mogelijke oplossing voor verschillende vormen van cybercrime, zoals ransomware waarmee criminelen je bestanden of netwerk versleutelen zodat jij er niet meer bij kunt. Vergeet je back-ups niet te testen, zo weet je zeker dat al je bestanden veilig zijn.

9. Kies kritisch welke software je downloadt

Digitale indringers proberen schadelijke software, oftewel malware, op je computer te installeren. Dit doen ze door je te verleiden om een programma of bestand te downloaden. Kijk daarom kritisch naar wat je downloadt en van welke bron dat komt. Voelt het niet goed? Download het dan niet.

10. Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp 

Je hoeft geen expert te zijn om aan de slag te gaan met je cyberveiligheid. Maar wanneer je er niet uitkomt, trek dan op tijd aan de bel en vraag hulp aan je IT-dienstverlener of een cyberveiligheidsexpert. Ook het KVK adviesteam staat klaar voor al je vragen via 0800 2117.

Nieuwsoverzicht