Vrijdag 12 november 2021
José Muis is sinds kort lid van de Soester Zakenkring. De Soesterse, zelfstandig werkzaam als arbeids- en organisatiepsycholoog, is in de zomer van dit jaar aangesloten bij de zakenkring. José vertelde hoe de kennismaking met de SZK tot stand kwam: ,,Door de lockdown/coronamaatregelen kreeg ik meer rust en tijd om na te denken. In mijn loopbaan heb ik altijd buiten Soest gewerkt en veel gereisd. Ik werkte in Zwolle, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ik wilde nu graag dichter bij huis netwerken. Rotary geprobeerd, zij reageerden niet alert. Ik wilde na versoepeling van de maatregelen zo snel mogelijk mensen ontmoeten en ook netwerken; op LinkedIn stond een natuurwandeling van de SZK. Het idee om in de buitenlucht te starten sprak mij aan en daarmee zaten de SKZ en ik niet meteen aan elkaar 'vast'. Ik werd hartelijk ontvangen door Judith de Pagter (die ik al kende via haar LinkedIn-werk) en John én ik ontmoette een aantal bekenden; onder andere Bas, Jan, Jeanette en Aart. Dat maakte het netwerken ook gezellig en ik ben gebleven.”
Ψ
Op haar bureau heeft José een koffiemok met een bijzonder teken. Het teken is het psychologiesymbool, ook wel bekend als de Griekse letter ‘psi’ (Ψ). De mok is symbolisch voor haar werkzaamheden. Het gedrag van mensen, volwassenen en kinderen, heeft haar interesse vanaf de opleiding tot bedrijfsmaatschappelijk werker in Culemborg tot haar A&O studie bij de UU (deeltijds) tijdens haar baan bij het Energiebedrijf (nu Vattenfall) in Amsterdam.
Psycholoog
Bij het woord psycholoog wordt onwillekeurig gedacht aan een hulpverlener die met therapeutische gesprekken problemen aanpakt. ,,Dat is een andere ‘tak van sport’”, legt José uit. ,,Een klinisch psycholoog bevindt zich aan de therapeutenkant. Ik word ingezet in het bedrijfsleven vanuit de werkgeverskant, vanuit de afdeling HR. Mijn activiteiten omvatten een breed werkveld. Als arbeids- en organisatiepsycholoog ben je een adviseur in de organisatie. Daarnaast bemiddel ik als onafhankelijk deskundige op verzoek tussen individuele werknemers en lijnfunctionarissen. Vergelijk het met de rol van een bedrijfsarts, dat is ook een persoon die de lijn en werknemers adviseert.”
José Muis heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd bij verschillende bedrijven. Zo werkte zij bij de Nederlandse Spoorwegen en werd zij door Ben Verwaayen van ITT Den Haag aangenomen als personeelsfunctionaris en werkte zij voor het Energiebedrijf Amsterdam, nu Vattenfall.
José Muis: 'Ik word ingezet in het bedrijfsleven vanuit de werkgeverskant'
,,Ik heb vooral bij technische bedrijven gewerkt”, blikt José terug. ,,Daar zocht ik wel naar; het raakvlak met techniek. Mensen die naast het uitoefenen van hun vak in sociale of conflictsituaties komen. Daar heb ik veel in bemiddeld. Of dat te vergelijken is met de rol van mediator? Officieel mag ik mij niet zo noemen, maar ik heb wel veel onderhandelingen als derde partij gedaan tussen werkgever en werknemer en teams vlot getrokken. In die tijd mocht ik geen opleiding mediation doen omdat ik psychologie deed en geen bedrijven. Het spanningsveld tussen advocaten- en psychologen- mediators is nog steeds actueel.”
Zelfstandig
Het helpen van mensen door ze vaardigheden aan te leren hoe om te gaan met conflict- en onderhandelingsituaties noemt José dankbaar werk. In de loop der jaren heeft zij veel ervaring opgedaan. Inmiddels is het al meer dan twintig jaar geleden dat zij haar eigen praktijk startte.
,,In 2000 ben ik voor mijzelf begonnen omdat onze oudste zoon, hij was 6 en zat in groep 3, dyslectisch bleek. Toen dat werd ontdekt bleek dyslexie niet in het schoolsysteem te passen. Hij moest maar naar het bijzonder onderwijs. Ik wist dat dyslexie meer inhield dan een leerprobleem. Ik wilde mijn kind volop begeleiden. Kortom: ik wilde meer bij de kinderen zijn en dat kon niet met mijn baan, de keuze om dan voor jezelf te beginnen is gauw gemaakt! Bovendien was mijn man Peter, naast een deeltijdbaan, al voor zichzelf begonnen. Dat maakte mijn beslissing appeltje-eitje.”
Eigen plek
José werkte een aantal jaar in het verzamelbedrijfsgebouw aan de Laanstraat. Inmiddels werkt ze in een werkruimte thuis. ,,Een eigen plek vanuit huis bevalt goed. Ik werk voor verschillende bedrijven. Zo heb ik recent een half jaar bedrijfsmaatschappelijk werk voor de BrandweerAA gedaan. De Hogeschool Rotterdam heb ik 17 jaar als klant gehad. Ik leerde studenten sociale vaardigheden, leidinggeven, presenteren én onderhandelen en conflict hanteren. Ontzettend leuk om te doen, je ziet mensen nieuwe vaardigheden gebruiken voor de rest van hun leven. Bij sollicitaties, onderhandelingen, conflicten en functioneringsgesprekken heb je baat bij het opdoen van dit soort vaardigheden.”
Iemand snel in de running krijgen, dat is een van de drijfveren van José. ,,Zoals ik vertelde: ik ben geen klinisch psycholoog. Wanneer ik constateer dat iemand therapie nodig heeft dan verwijs ik hem of haar door. Je moet tenslotte niet denken dat je alles kan.”
Tekst en interview: Peter Beijer
Nieuwsoverzicht