Donderdag 18 juli 2024
Bedrijven zijn kwetsbaar voor cybercrime als virussen, hacks, ransomware, phishing en datalekken. Is een cyberverzekering een antwoord op dit probleem? Ontdek wat een cyberverzekering precies is, of je die nodig hebt en waar je op moet letten als je er een neemt.
In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.
Cybercrime heeft enorme gevolgen voor je bedrijf. Je verliest bijvoorbeeld geld of je bedrijf loopt reputatieschade op. Een cyberverzekering kan dan verstandig zijn.
Een cyberverzekering vergoedt kosten als je slachtoffer bent van een cyberincident. De meeste cyberverzekeringen dekken meer dan alleen bedrijfsschade. Denk aan aansprakelijkheid voor schade aan derden: wanneer je moet betalen voor de schade die bijvoorbeeld een klant of zakenpartner heeft door jouw cyberincident. En de kosten van juridische hulp die je misschien nodig hebt.
Een cyberverzekering is meestal opgebouwd uit drie onderdelen:
Je wilt je voorbereiden op risico's waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Dat kan met verzekeringen. De KVK Verzekeringscheck laat zien welke verzekering bij je past.
“Het is verstandig om een cyberverzekering af te sluiten”, zegt Henk van Ee, directeur van MKB Cyber Campus. Zijn organisatie helpt het mkb bij het verbeteren van digitale veiligheid. “Een cyberverzekering kun je niet zomaar afsluiten. Net als bij een brandverzekering moet je aan voorwaarden voldoen.”
Een cyberweerbaarheidsscan laat zien of je aan de voorwaarden voldoet. De scan toont de digitale kwetsbaarheid van je bedrijf. Zijn de risico’s goed afgedekt? Heb je bijvoorbeeld veilige antivirus-, antispy- en firewallsoftware die automatisch updaten? Ook een betrouwbaar computersysteem, een wachtwoordenbeleid en het maken van regelmatige back-ups horen bij de voorwaarden. De verzekeraar brengt samen met jou de risico’s in kaart. En geeft tips waarmee je je digitale veiligheid verbetert.
Van Ee noemt een cyberverzekering ook wel een ‘abonnement op een digitale wegenwacht’. “Zo’n verzekering keert niet alleen een schadevergoeding uit. Je kunt ook advies vragen aan professionals. Voor óf na het cyberincident.”
Of je een verzekering afsluit en welke je kiest, is afhankelijk van je bedrijfssituatie en de sector waarin je actief bent. Zorg ervoor dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten. Zo dek je de bedrijfsrisico’s het best. Een cyberverzekering is een aanvullende verzekering. Het vervangt dus niet de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Rutger Leukfeldt, directeur bij Centre of Expertise Cyber Security van de Haagse Hogeschool, ziet de populariteit van cyberverzekeringen groeien. “Zo’n verzekering is voor ondernemers een geruststellende gedachte, want het dekt de schade door cybercriminaliteit.” Maar let op: het verschilt per verzekeraar wat wel en niet onder een cyberverzekering valt. Laat je daarom adviseren en controleer de voorwaarden.
De verzekeringsagent heeft volgens Leukfeldt een belangrijke zorgplicht. “Die moet samen met de ondernemer de verzekeringsvoorwaarden controleren. De verzekeringsagent kan bijvoorbeeld uitleggen dat een cyberverzekering niet meer is dan een aanvullende dekking. En dat je die bijvoorbeeld toevoegt aan je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het moet duidelijk zijn wat de cyberverzekering wel en niet dekt. Daarna kan de ondernemer gerust een verzekering afsluiten.”
Heb jij een cyberverzekering voor je bedrijf? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.
Nieuwsoverzicht